magiskverklighet.blogg.se

En farlig metod

Kategori: Film / Tv

Psykoanalysen - en farlig metod? Kanske det. "A Dangerous Method" heter filmen om relationen mellan Sigmund Freud och Carl Jung samt mellan Jung och Sabina Spielrein. Filmen utspelar sig i Wien och Zürich i början av 1900-talet.
 
Freud är bekant för de flesta. Det var han som satte det omedvetna/undermedvetna på kartan. Han som införde metoden samtalsterapi. Han som betonade barndomsupplevelsernas betydelse starkare än någon annan före honom. Och ja, den sexuella utvecklingen stod i fokus. Freud är ett ständigt ämne för diskussion, hundra år efter sin mest aktiva tid har han fortfarande både ett stort antal anhängare och ett stort antal kritiker. Men Jung är om möjligt ännu mera kritiserad. Jung utforskade, om uttrycket tillåts i detta sammanhang, mera ockulta områden än Freud, såsom symbolism och tarot. Jungs största bidrag till psykologin är det "kollektiva omedvetna". Freud talade om ett personligt omedvetet, som påverkar beteende, tankar och känslor utan att man kan styra över det. Jung omfattade detta, men lade till det kollektiva omedvetna och syftade då på föreställningar som delas av en hel kultur/ hela mänskligheten. Myter och sagor är exempel på innehåll i det kollektiva omedvetna.
 
Trots kontroversialiteten kring Jung brukar han ses som lärlingen med stort L av alla de som inspirerats av Freud. Deras första möte sägs ha bestått av tretton timmars oavbruten diskussion. Deras gemenskap var stark, men inte utan schismer.
 
Sabina Spielrein var en av de första kvinnliga psykoanalytikerna och hennes ingång till psykoanalysen skedde genom Carl Jung. Hon var patient till honom medan hon var inlagd på mentalsjukhus och hon var en av de första som han prövade samtalsterapi på. Ganska snart började Spielrein assistera Jung i hans forskning och småningom blev de älskare. Men allt eftersom Spielrein tillfrisknade så började hon studera till läkare och slutligen doktorerade hon och började själv jobba som psykoanalytiker.
 
Detta bäddar för en intressant historia. Det tyckte säkert även John Kerr, som skrivit boken "A Dangerous Method", Christopher Hampton som gjort teater av boken samt David Cronenberg som regisserat filmen. Jag har varken läst boken eller sett pjäsen, men kan inte låta bli att vara lätt besviken på den färglösa tolkning av dessa starka personligheter som görs i denna film. Är man bekant med huvudpersonerna sedan tidigare så är det en film värd att se, för att få se en annan dimension av dessa karaktärer, men om man inte känner till Freud och Jung sedan förut (få personer känner till Spielrein sedan förut, hennes namn har bleknat i historien), så är jag tveksam till hur pass givande denna film kan vara. Var gick det fel? Keira Knightley (Speilrein) och Viggo Mortensen (Freud) är ju ypperliga skådespelare båda två. Ett plus i kanten är i alla fall att man inte har gjort 2,5 timmar tråkig film utan bara 1,5 timme. 
 
.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: