magiskverklighet.blogg.se

I djupa vatten

Kategori: Film / Tv

Fånga de stora fiskarna - meditation, medvetenhet och kreativitet. Nej, det är faktiskt ingen självhjälpsbok för fiskare utan en spretig samling funderingar som David Lynch har kring sitt skapande. David Lynch är en 67-årig filmskapare och konstnär som har skapat fascinerande mystiska filmer som Eraserhead, Mulholland Drive och Lost Highway samt tv-serien Twin Peaks. Så här beskrivs hans filmspråk på Wikipedia: 
 
Known for his surrealist films, he has developed his own unique cinematic style, which has been dubbed "Lynchian", a style characterized by its dream imagery and meticulous sound design. The surreal, and in many cases, violent, elements contained within his films have been known to "disturb, offend or mystify" audiences

Skulle jag inte redan ha sett hans filmer så skulle jag verkligen vilja se dem efter att ha läst ovanstående stycke! Lynch är ett cinematiskt geni som till fullo utnyttjar filmens möjligheter. Storyn i hans filmer är sällan linjär och det händer minst lika mycket mellan raderna som på raderna. Han litar på tittarens förmåga att tänka och fantisera på egen hand och många saker i hans filmer förblir oförklarade, outredda, luckorna får tittaren själv fylla i.
 
Så visst blir jag nyfiken när jag hittar en bok där Lynch berättar om sin kreativa process, men boken uppfyllde inte mina förväntningar. Boken är 184 sidor lång och kapitlen är 1-3 sidor långa, vilket ger ett väldigt spretigt intryck. Han pratar mycket om meditation, eller närmare bestämt Transcendental meditation. Transcendental meditation är lösningen på typ allt, enligt Lynch. Den här boken skulle ha kunnat bli riktigt intressant om han hade utvecklat sina tankar lite längre, men man hinner inte säga så mycket på ett par sidor. Uppslukad av sitt eget tankeflöde hoppar han mellan att förklara hur det skulle kunna bli världsfred, till att poängtera att det är viktigt att man sover åtta timmar per natt, till att berätta om sitt möte med den legendariska filmregissören Federico Fellini. I början av boken säger Lynch att han aldrig har varit någon skribent, att ordet inte är hans medium. Han kan nog ha en poäng där. Den bristfälliga framställningen till trots så är det ändå väldigt intressant att dyka in i huvudet på mannen bakom så många förtrollande excentriska filmer.
 
 
Twin Peaks, Eraserhead och Mulholland Drive
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: